Moni miettii yrittäjyyttä vaihtoehtona, mutta epäröi oman firman perustamista kirjanpidon tai muiden paperitöiden hankaluuden vuoksi. Huoli työttömyysturvan menettämisestä saattaa myös askarruttaa. Mietitään, onko sittenkin helpompi, jos toimii kevytyrittäjänä ja laskutuspalvelu hoitaisi laskuttamisen ja paperityöt puolestasi, jolloin vastineeksi antaisit osuuden palkastasi heille? Toiminimellä tai yrittäjänä taas kannat itse vastuun raha- ja veroasioistasi, mutta olet oikeutettu vähentämään verotuksessa työstä syntyviä kustannuksia ja hankinnoista syntyviä arvonlisäveroja.

Olemme koonneet tähän pienen listan kevytyrittäjyyden ja toiminimen plussista ja miinuksista.

Kevytyrittäjä laskutuspalvelu
– Laskuun lisätään arvonlisävero, mutta yrittäjä ei voi vähentää itse hankintojensa arvonlisäveroja
– Ei voi saada arvonlisäverosta alarajahuojennusta, vaikka tulojen puolesta olisikin siihen oikeutettu
– Työn kustannukset täysin omasta pussista (kone ja kalustokulut, markkinointi yms.)
– Ei sovellu vähittäis- tai tukkumyyjille
– Työnantajamaksut yms. (vähennetään palkasta)
– Joutuu maksamaan paperitöistä erilliselle palvelulle
– Verkkokaupan perustaminen hankalaa tai jopa mahdotonta
– Ei voi hakea starttirahaa

+ Ei tarvitse ilmoitusta kaupparekisteriin
+ Ei tarvitse kirjanpitoa
+ Ei arvonlisäveroraportointia
+ Riskitön

Toiminimi
– Tarvitsee vähintään yhdenkertaisen kirjanpidon, tähän soveltuu hyvin esimerkiksi ALVin-palvelu
– YEL-maksut eli Yrittäjän eläkemaksut
– Ennakko- ja arvonlisäveromaksut
– Rekisteröinti maksu (80€), mikäli harjoitat luvanvaraista toimintaa tai työllistät vähintään 1 henkilön. Toimintaa varten on pysyvä toimipaikka, esimerkiksi omasta asunnosta erillinen liiketila tai toimisto.

+ Voi tehdä hankintoja ja investoida yritykseen ja saa vähennettyä liiketoiminnan kulut verotuksessa
+ Helpompi markkinoida ja myydä palveluita tai tuotteita
+ Voi hakea starttirahaa
+ Tuotto on kokonaisuudessaan sinun (-kulut ja -verot)
+ Voi laittaa tauolle, kunhan huomioit viranomaisvelvollisuudet
+ Toiminimen perustaminen on helppoa ja nopeaa

Kirjanpito
Tekemällä toiminimen kirjanpidon itse vaikka ALVin palvelun avulla, voit säästää suuria summia (kannattaa vertailla lopullisia kustannuksia). Ammatinharjoittajan kirjanpito on suhteellisen helppoa, ainoa asia mitä sinun täytyy osata tai tietää on omat menosi ja tulosi, korot sekä verot. Yhdenkertainen kirjanpito tarkoittaa, että kirjaukset tehdään yhdelle tilille niiden tapahtuessa eli esimerkiksi silloin kun maksu laskusta tulee tilillesi. Eli jokseenkin jopa pelottavilta kuulostavista debet ja kredit kirjauksista ei tarvitse tietää oikeastaan mitään. Tämä tarkoittaa, että kokemusta kirjanpidosta ei tarvita ammatinharjoittajan kirjanpidon tekemiseen, tärkeintä on että tiedät mitä tarkoitusta varten olet ostanut kuitissa olevan tuotteen, silloin osaat tallentaa sen kuluna kirjanpitoon. Valitsemalla kirjanpitosi tekemiseen oikeanlaisen kirjanpidon palvelun, voit tehdä sen itse ja säästät satoja euroja vuodessa. Mikäli et kuitenkaan ehdi tai halua tehdä kirjanpitoa itse, kilpailuta siihen tehtävään sinulle sopiva tilitoimisto.

Työttömyysturva
Yrittäjäksi siirtyminen palkkatyöläisestä ei välttämättä tarkoita työttömyyskorvauksen menettämistä. Jos päätät työttömänä aloittaa yritystoiminnan ja jäät uudelleen työttömäksi ilman, että yritystoiminta on kestänyt yli 15 kuukautta, sinulla on mahdollisuus saada työttömyyskorvausta sen mukaan mitä palkansaajana saisit (jälkisuoja). Työttömyyskorvaus riippuu omistusosuudestasi ja siitä onko yrittäjyys pää- vai sivutoimista. Yrittäjä voi palkansaajan tavoin liittyä yrittäjälle tarkoitettuun työttömyyskassaan SYT ja AYT. Lisätietoja yrittäjän työttömyysturvasta löydät TE-palvelun sivuilta.

Kausiveroilmoitus (alv)
Kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse tehdä kausiveroilmoitusta vaan käytät ainoastaan verokorttiasi nostaessasi palkkaa jonkin palvelun kautta. Yrittäjän on tehtävä kausiveroilmoitus ja veroilmoitus. Alv-laskelman tilittäminen verottajalle (vero.fi/omavero) onnistuu helposti vaikka ALVin-palvelun automaattisesti toimittamasta alv-laskelmasta.

Laskutus
Toiminimiyrittäjänä voit tehdä laskusi helposti ja ilman veloitusta esimerkiksi www.zervant.fi -palvelussa ja tallentaa myynnit kirjanpitoon kuukausiraportilta.
Kevytyrittäjänä teet työn ja laskuttamisen ja paperityön puolestasi hoitaa palvelu, joka veloittaa vastineeksi osuuden saamastasi palkasta.

Palkka
Jos olet kevytyrittäjä, joudut maksamaan osan tuotostasi toiselle osapuolelle. Kevytyrittäjän palkanmaksusta veloitetaan n. 5% arvonlisäverottomasta summasta aina kun nostat palkkaa. Kevytyrittäjyys on hyvä vaihtoehto tutustua yrittäjyyteen ja sellaiselle yrittäjäksi haluavalle, jolla työ on satunnaista. Kevytyrittäjä laskutuspalveluiden rinnalle on tullut palveluita, jossa mainostetaan toimintaa ”kevytyrittäjänä” omalla toiminimellä, ja käytännössä silloin maksetaan kirjanpidosta ja laskutuspalveluiden käytöstä. Säännöllisessä liiketoiminnassa toiminimi on kuitenkin paras vaihtoehto, jos miettii mitä laskutetusta työstä jää käteen pakollisten kulujen jälkeen. Ostopalveluiden ja hintojen vertaaminen kannattaa aina, sillä mikä saattaa kuulostaa helpolta ja edulliselta, ei välttämättä sitä aina ole. Vuositasolla pienyrittäjä voi säästää satoja euroja, mikäli on valmis itse tekemään vähän töitä sen eteen.