fbpx

Kevytyrittäjyyden ja toiminimen erot!

Moni yrittäjäksi tahtova saattaa miettiä ja epäröidä oman firman perustamista kirjanpidon tai muiden paperitöiden hankaluuden vuoksi. Huoli työttömyysturvan menettämisestä saattaa myös askarruttaa monia. Saatat ehkä ajatella, että olisi helpompi, jos joku (osuuskuntaperusteinen palvelu) hoitaisi laskuttamisen ja paperityöt puolestasi, jolloin vastineeksi antaisit osuuden palkastasi heille? Toiminimellä tai yrittäjänä taas kannat itse vastuun raha- ja veroasioistasi, olet oikeutettu tekemään esimerkiksi alv-vähennyksiä.

Olemme koonneet tähän pienen listan kevytyrittäjyyden ja toiminimen plussista ja miinuksista.

Kevytyrittäjä
– Ei voi vähentää arvonlisäveroja
– Kustannukset täysin omasta pussista (markkinointi yms.)
– Ei sovellu vähittäis- tai tukkumyyjille
– Työnantajamaksut yms. (vähennetään palkasta)
– Joutuu maksamaan paperitöistä erilliselle palvelulle
– Verkkokaupan perustaminen hankalaa tai jopa mahdotonta
– Ei voi hakea starttirahaa

+ Ei tarvitse ilmoitusta kaupparekisteriin
+ Ei tarvitse kirjanpitoa
+ Ei arvonlisäveroraportointia
+ Riskitön

Toiminimi
– Tarvitsee vähintään yhdenkertaisen kirjanpidon, tähän soveltuu hyvin ALVin-palvelu
– YEL-maksut eli Yrittäjän eläkemaksut
– Ennakko- ja arvonlisäveromaksut
– Rekisteröinti maksu (80€), mikäli harjoitat luvanvaraista toimintaa tai työllistät vähintään 1 henkilön. Toimintaa varten on pysyvä toimipaikka, esimerkiksi omasta asunnosta erillinen liiketila tai toimisto.

+Helpompi markkinoida ja myydä palveluita tai tuotteita
+Voi hakea starttirahaa
+Tuotto on kokonaisuudessaan sinun (-verot)
+Voi laittaa tauolle, kunhan huomioit viranomaisvelvollisuudet
+Toiminimen perustaminen on helppoa ja nopeaa

Kirjanpito
Valitsemalla ALVin palvelun toiminimen kirjanpitoosi, voit säästää suuria summia.
Ammatinharjoittajan kirjanpito on suhteellisen helppoa, ainoa asia mitä sinun täytyy osata tai tietää on omat menosi ja tulosi, korot sekä verot. Yhdenkertainen kirjanpito tarkoittaa, että kirjaukset tehdään yhdelle tilille niiden tapahtuessa eli esimerkiksi silloin kun maksu laskusta tulee tilillesi. Eli jokseenkin jopa pelottavilta kuulostavista debet ja kredit kirjauksista ei tarvitse tietää oikeastaan mitään. Tämä tarkoittaa, että kokemusta kirjanpidosta ei tarvita ammatinharjoittajan kirjanpidon tekemiseen, vaan voit laatia sen helposti ALVin-palvelulla.

Työttömyysturva
Yrittäjäksi siirtyminen palkkatyöläisestä ei välttämättä tarkoita työttömyyskorvauksen menettämistä. Jos päätät työttömänä aloittaa yritystoiminnan ja jäät uudelleen työttömäksi ilman, että yritystoiminta on kestänyt yli 15 kuukautta, sinulla on mahdollisuus saada työttömyyskorvausta sen mukaan mitä palkansaajana saisit (jälkisuoja). Työttömyyskorvaus riippuu omistusosuudestasi ja siitä onko yrittäjyys pää- vai sivutyösi. Yrittäjä voi palkansaajan tavoin liittyä yrittäjälle tarkoitettuun työttömyyskassaan SYT ja AYT. Lisätietoja työttömyysturvasta löydät TE-palvelun sivuilta tai Yrittäjien tukiverkosto-sivulta.

Kausiveroilmoitus (alv)
Kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse tehdä kausiveroilmoitusta vaan käytät ainoastaan verokorttiasi nostaessasi palkkaa jonkin palvelun kautta. Yrittäjän on tehtävä kausiveroilmoitus ja veroilmoitus. Alv-raportin tietojen jättäminen verottajalle (vero.fi/omavero) onnistuu helposti ALVin-palvelun automaattisesti toimittamasta alv-raportista.

Laskutus
Toiminimiyrittäjänä voit laatia laskusi helposti ja ilman veloitusta esimerkiksi www.zervant.fi -palvelussa.
Kevytyrittäjänä teet työn ja laskuttamisen ja paperityön puolestasi hoitaa palvelu, joka veloittaa vastineeksi osuuden saamastasi palkasta.

Palkka
Jos olet kevytyrittäjä, joudut maksamaan osan tuotostasi toiselle osapuolelle. Kevytyrittäjän palkanmaksusta veloitetaan 5%-10% arvonlisäverottomasta summasta aina kun nostat palkkaa.
ALVin palvelusta et maksa koskaan enempää kuin sopimuksessa on määritelty.

Kevytyrittäjyys on hyvä vaihtoehto sellaiselle yrittäjäksi haluavalle, jolla ei ole vielä paljon keikkoja eikä paljon laskutettavaa. Toiminnan kasvaessa toiminimi on kuitenkin parempi vaihtoehto, sillä esimerkiksi hankintoja voi vähentää verotuksessa ja asiakkaiden löytäminen on helpompaa.


Toiminimen kirjanpito helposti ja edullisesti

ALVinilla teet toiminimen kirjanpidon alkaen 14,90€ / kk