fbpx

Toiminimen perustaminen

5 muistettavaa asiaa toiminimen perustamisesta.

Haaveiletko yrittäjyydestä ja harkitset toiminimen perustamista? Hienoa! Ennen kuin ryhdyt päätä pahkaa hommiin. Tässä viisi asiaa, jotka kannattaa muistaa toiminimeä perustettaessa:

1. Kaikki toiminimen tulot ovat sen haltijan henkilökohtaisia tuloja ja verotetaan hänen ansio- tai pääomatuloinaan. Tämä kannattaa muistaa, sillä jos liiketoimintasi ei otakaan tuulta purjeisiin, henkilökohtainen taloutesi on vaakalaudalla.

2. Toiminimi on pientä liiketoimintaa. Se sopii täydellisesti esim. yksityisille elinkeinoharjoittajille ja sivutoimintaan. Jotkut saattavat perustaa toiminimen myös niin sanotusti ”harrasteluun”. Jos kuitenkin aiot alkaa hurjaa vauhtia kasvattamaan suurta yritystä, toiminimi voi olla liian pieni pohja. Myös verotuksellisista syistä toiminimeä ei kannata kasvattaa liian suureksi.

3. Kuten missään muissakaan asioissa, älä tässäkään hätiköi. Tee suunnitelma ja tarvittavat varustelut ennen kuin aloitat toiminimen. Luo tili toiminimellesi, selvitä miten hoidat kirjanpidon, kuinka pitkän tilikauden haluat ja ota selvää mitä joudut ilmoittamaan kaupparekisteriin ja verohallinnolle, ja paljonko siitä joudut maksamaan.

On hyvä muistaa, että kaupparekisteriin ei ole pakko rekisteröityä, jos:
a. et harjoita luvanvaraista liiketoimintaa
b. sinulla ei ole kivijalkaliikettä, eli varsinaisia toimitiloja
c. jos et työllistä ketään

Vaikka sinulla olisi kirjanpitäjä, on hyvä ottaa selvää kirjanpitoon liittyvistä asioista edes hieman. Näin pysyt kärryillä, jos/kun yllättäviä tilanteita iskee tai on aika budjetoida. Voit myös helpottaa kirjanpitäjäsi työtä (ja omia kirjanpitokustannuksiasi) käyttämällä jotakin sähköistä kirjanpitopalvelua.
Toiminimen tarpeisiin täydellinen palvelu on ALVin.fi. Sinne sinun on helppo itse kirjata menot ja tulot, tallettaa tositteet ja seurata toiminimesi raha-asioita. Palvelu laskee sinulle tuloslaskelman ja ALV-raportin automaattisesti, ja jos tarvitset tukea ohjelman käyttöön liittyen, ALVin- sivustolta löytyy neuvoja.
Ammattikirjanpitäjämme ovat valmiina auttamaan sähköpostin välityksellä tai online chatissa arkisin klo 9-15. Kaiken tämän lisäksi ALVin on edullinen: Lite- versio vain 14,90€/kk tai Pro- versio 34,90€/kk, joka sisältää palvelun lisäksi myös tilikauden päättämisen ja veroilmoituksen.
Toiminimen voi aina laittaa ”pöytälaatikkoon”, jos sitä ei tarvitse. Kun toiminta ei ole aktiivista, paperit talteen ja koneet kiinni, sekä ilmoitukset viranomaisille.

ALVin -palvelu voit tilata käyttöösi TÄÄLTÄ!

Jos pidät nämä asiat mielessä, toiminimen perustaminen on helppoa!
Aurinkoista kevättä!

 


Toiminimen kirjanpito helposti ja edullisesti

ALVinilla teet toiminimen kirjanpidon alkaen 14,90€ / kk